logo

22 mar 2022

Sokowanie z konopi

Sokowanie z konopi

Posted by Marijuana Doctors on 05/19/2017 in Konsumpcja

Zaktualizowano 4 stycznia 2020 r. Treść medyczna zweryfikowana przez Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer

Sokowanie jest popularnym trendem żywieniowym na całym świecie, chwalonym za korzyści dietetyczne. Nie powinno więc dziwić, że trend sokowniczy rozprzestrzenił się na produkty z marihuany. Obecnie pacjenci, opiekunowie i pracownicy służby zdrowia zajmujący się medyczną marihuaną badają korzyści płynące z picia soków z konopi indyjskich - i znajdują obiecujące wyniki na wszystkich frontach.

Co to jest sok z konopi?

W zasadzie sokowanie konopi jest bardzo podobne do sokowania warzyw.

Wiele warzyw traci niektóre ze swoich dobroczynnych właściwości pod wpływem ciepła. Ciepło powoduje, że wiele enzymów i składników odżywczych ulega degradacji. Roślina konopi zachowuje się w podobny sposób - zawarte w niej kannabinoidy ulegają degradacji pod wpływem ciepła.

Konopie zawierają również wiele innych korzystnych składników odżywczych, takich jak żelazo i wapń, których brakuje palaczom marihuany. Jednak w postaci soków użytkownicy medycznej marihuany otrzymują produkt bogaty w składniki odżywcze.

Korzyści płynące z picia soków z marihuany

Chociaż medyczną marihuanę można palić lub waporyzować, aby wykorzystać lecznicze właściwości rośliny, picie soków oferuje znaczące dodatkowe korzyści w porównaniu z tymi metodami, w tym następujące:

Unikaj haju

Chociaż wiele osób lubi psychoaktywne efekty marihuany, niektórzy wolą ich unikać - zwłaszcza ci, którzy muszą pracować lub chodzić do szkoły podczas stosowania leczenia marihuaną. Dla tych osób sokowanie może być użytecznym sposobem leczenia. Ciepło powoduje degradację THCA zawartego w surowej marihuanie do THC, czyli odmiany psychoaktywnej. Sokowanie eliminuje użycie ciepła, zapewniając dawkę kannabinoidów bez haju.

Przyjmowanie większych dawek

Unikanie haju ułatwia przyjmowanie większych dawek ważnych z medycznego punktu widzenia kannabinoidów. Dr William Courtney, założyciel Cannabis International Foundation, promuje picie soków właśnie z tego powodu.

Kiedy palisz marihuanę, THC blokuje receptory, które przyjmują kannabinoidy, zmniejszając ilość kannabinoidów, które organizm może wchłonąć do około 10 mg jednorazowo. Podczas picia soku z marihuany, unikasz przyjmowania THC aktywowanego termicznie, pozostawiając te receptory otwarte, aby mogły wchłonąć więcej kannabinoidów. Może to zwiększyć wchłanianą dawkę do pięcio- lub sześciuset miligramów, co z kolei zwiększa korzyści medyczne i odżywcze kannabinoidów, pozwalając pacjentom odnieść większe korzyści z leczenia.

Wszechstronność

Sok z konopi indyjskich jest bardziej uniwersalną formą marihuany, pozwalającą użytkownikowi na mieszanie tej substancji z dowolną liczbą składników w celu uzyskania przyjemnych doznań. Można go nawet dodać do smoothie w gorące letnie dni. Jest też łatwiejsza do przenoszenia i zabierania w podróż, podczas gdy palenie i waporyzacja mogą stanowić niedogodność poza domem.

Unikaj palenia

Palenie marihuany, choć jest bardziej "tradycyjnym" sposobem przyjmowania tej rośliny, może stwarzać problemy dla wielu użytkowników medycznej marihuany. Wiele dzieci używających medycznej marihuany w leczeniu epilepsji lub autyzmu nie może lub nie chce palić, natomiast wielu dorosłych użytkowników z astmą lub wrażliwymi drogami oddechowymi może mieć problemy z wdychaniem dymu.

Palenie marihuany może także podrażniać drogi oddechowe użytkownika, prowadząc do przewlekłego zapalenia oskrzeli i innych problemów z układem oddechowym. Sokowanie stanowi cenną alternatywę. Pozwala użytkownikom na czerpanie korzyści z rośliny bez problematycznych efektów ubocznych ze strony układu oddechowego, jakie niesie ze sobą palenie.

Korzyści żywieniowe

Chociaż palenie marihuany jest powszechnie uważane za właściwą metodę leczenia chorób przewlekłych, takich jak epilepsja czy rak, to jednak paląc marihuanę zamiast ją spożywać, pozbawiasz się kilku korzyści żywieniowych. Włączenie konopi do diety pomaga zachować zdrowie i zapobiegać chorobom, ponieważ dostarcza składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo i wapń. Konopie indyjskie zawierają również kwasy tłuszczowe, o których wiadomo, że poprawiają funkcjonowanie komórek.

Same kannabinoidy mają dodatkowe właściwości. Działają jako przeciwutleniacze, środki przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Wszystkie te właściwości sprawiają, że surowe konopie są doskonałym suplementem diety.

Korzyści medyczne

Konopie indyjskie są szeroko promowane ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zalicza się do nich zdolność konopi do wspomagania funkcji układu odpornościowego. Roślina ta pomaga również zmniejszyć stan zapalny, poprawić metabolizm kości i usprawnić funkcje nerwowe. Niektóre badania wykazały nawet, że marihuana pomaga hamować wzrost nowotworów.

Korzyści te wynikają z tego, jak kannabinoidy zachowują się w naszym organizmie. W organizmie każdego człowieka już funkcjonują naturalne endokannabinoidy, które regulują i dostrajają funkcje układu odpornościowego, nerwowego i kostnego. Te endokannabinoidy są wzmacniane przez wprowadzenie kannabinoidów roślinnych, co optymalizuje ich działanie i poprawia ogólne funkcjonowanie tych układów.

Jak przyrządzać soki z konopi

Wyciskanie soku z konopi to coś więcej niż wrzucenie suszonych pączków do blendera. Sok z konopi wymaga surowej, świeżo zebranej marihuany, uprawianej w odpowiedni sposób, pozbawionej pestycydów i innych zanieczyszczeń. Proces przebiega następująco:

1. Zdobądź świeżą marihuanę

Suszona marihuana - taka, jakiej używasz do palenia - nie może być użyta do robienia soków. Zamiast tego poszukaj surowej marihuany, a im świeższa, tym lepsza. Niestety, większość poradni nie dostarcza regularnie surowej marihuany. Jeśli nie możesz znaleźć dostawcy, możesz być zmuszony do samodzielnej uprawy, jak większość pacjentów i opiekunów. Pamiętaj, aby wybierać surowe buds z kwiatów, które są zbierane, gdy gruczoły THC są czyste, a nie mają bursztynowego koloru.

2. Porcjowanie marihuany

Zazwyczaj na jedną porcję soku z konopi potrzeba piętnastu liści i dwóch dużych pąków. Każdy pąk powinien mieć od dwóch do czterech cali długości. Ponownie, staraj się zbierać je tego samego dnia, w którym będziesz ich używać.

3. Wyciskanie soku z konopi

Przetwarzaj konopie za pomocą sokowirówki, upewniając się, że jest ona czysta i odpowiednio przygotowana do sokowania.

4. Rozcieńczaj innym sokiem

Czysty sok z konopi jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się jego rozcieńczenie. Użyj innego soku warzywnego, np. marchwiowego, i zmieszaj je w proporcji 1 część soku z konopi na 10 części soku warzywnego. Staraj się unikać rozcieńczania sokiem z dużą zawartością cukru.

5. Porcjowanie soku

Zamiast pić cały sok naraz, podziel go na trzy porcje, które pij do każdego posiłku. Pamiętaj o przechowywaniu pozostałych porcji w lodówce, aby zachować właściwości odżywcze soku. Jeśli przygotowujesz większą partię, podziel napój sokowy na trzy porcje dziennie. Każdy pojemnik powinien być szczelnie zamknięty i umieszczony w lodówce do czasu użycia. Unikaj przygotowywania soku na więcej niż trzy dni.

Dowiedz się więcej

Aby dowiedzieć się więcej o wszystkich możliwościach wykorzystania medycznej marihuany, odwiedź nasz blog. Aby znaleźć punkt sprzedaży w pobliżu, przejrzyj nasz katalog punktów sprzedaży marihuany.

Zobacz również