logo

20sty2016

MARIHUANA I TŁUSZCZ RYBI SKUTECZNĄ POMOCĄ W ŻYWIENIU OSÓB CHORUJĄCYCH NA RAKA

Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców jasno pokazują, że aktywny składnik zawarty w marihuanie oraz tłuszcz rybi pomagają zmniejszyć ryzyko niedożywienia i utraty wagi u osób zmagających się z nowotworami. Do częstych efektów ubocznych choroby nowotworowej zalicza się utratę apetytu, jadłowstręt oraz chudnięcie. Chemioterapia prowadzi do zaburzeń zmysłu węchu oraz smaku, co nie tylko zmniejsza apetyt, ale również nie pozwala cieszyć się smakiem spożywanego jedzenia. Jednym z bardziej charakterystycznych objawów towarzyszących osobom chorującym na raka jest wstręt do mięsa. Pacjenci mają poczucie, że jego aromat jest wyjątkowo nieprzyjemny. Wszystko to sprawia, że osoby chorujące na nowotwór są bardzo często niedożywione. Dochodzi do utraty masy mięśniowej, pojawia się utrzymujące się stale zmęczenie, do tego dochodzi słaba reakcja na terapię oraz wyraźnie większa liczba efektów niepożądanych, co prowadzi często do konieczności przerwania leczenia.

W efekcie szanse na przeżycie takiego pacjenta zostają wyraźnie zmniejszone. Istotnym elementem terapii staje się więc znalezienie skutecznego sposoby na przywrócenie apetytu oraz lepsze odżywienie osób, które chorują na taka. Obecnie nie ma skutecznych metod, które pozwalają radzić sobie z tym problemem. Doktor Wendy Wismer kierowała pracą zespołu, który przeprowadził badanie pilotażowe obejmujące dwudziestu jeden dorosłych pacjentów, którzy cierpieli na różne rodzaje nowotworów złośliwych. Do badania nie włączono jedynie chorych na raka mózgu. Do badania zakwalifikowano osoby będące w zaawansowanym stadium choroby, które od przynajmniej dwóch tygodni odmawiały przyjmowania posiłków.

Jednocześnie były to osoby, które albo właśnie przechodziły chemioterapię, albo właśnie skończyły brać w niej udział. Jedenaście osób zostało przydzielonych w sposób losowy do grupy, która zażywała kapsułki, w których znajdowało się THC. Pozostałe osiem osób – grupa kontrolna – zażywało kapsułki z placebo. Całe badanie trwało 18 dni. Uzyskane wyniki pozwoliły stwierdzić, że aż 55% pacjentów, którzy przyjmowali kapsułki z THC zaczęło lepiej oceniać smak jedzenia. W grupie kontrolnej zanotowano wzrost na poziomie jedynie 10%. Inne prowadzone badania wykazały, że spożywanie każdego dnia 2,2 grama tłuszczu ryby skutecznie chroni przed chudnięciem tych pacjentów, którzy chorują na niedrobnokomórkowego taka płuca i przechodzą chemioterapię.

Zobacz również

Marihuana i rak płuc

Najnowsze badania potwierdzają to, o czym, z pewną dozą niedowierzania mówi się już od dłuższego czasu. Palona marihuana nie zwiększa ryzyko rozwoju raka płuc i to nawet wtedy, kiedy jest...